Cristobal Colón eller som han är mer känd i Sverige: Christofer Columbus, lär ha upptäckt Amerika, åtminstone enligt historiens böcker som läses i Spanien. Ingen pratar om teorin som insinuerar att vikingarna var där långt innan. Nåväl, låt oss idag tro att han var först till den nya världsdelen, och låt oss också tro att han var spanjor, vilket diskuteras vilt eftersom att många hävdar att han i verkligheten var italienare. Trots alla dessa tvistar och osäkra uppgifter är det inte dagens fråga. Det handlar om cigarrer.
Den första versionen är: 1492 anlände Columbus till Amerika och han var en av de som landsteg bland annat på Kuba och såg hur man där brukade tobak. Enorma rullar som kallades Tobago, (därav ordet tobak), lika stora som en ihoprullad dagstidning.
En annan version berättar följande: Den 12:e oktober, 1492 i San Salvador Gulfen på Bahamas, anlände Christofer Columbus (Cristobal Colón) i Amerika och där upptäckte han tobaken. Amerikas upptäckare och hans besättning såg hur infödingarna odlade och skördade tobaksbladen. Det tog inte lång stund innan de förstod att det handlade om något som säkert skulle kunna bli en viktig handelsvara och deras intresse ökade eftersom det var en viktig del av resan.
Var det än hände så är det som säkert är att Columbus upptäckte att tobak förbrukades i den nya världen och införde vanan i Europa. Förutom att upptäcka nya världar handlade upptäcktsfärden om att öppna nya handelsleder.
Man vet inte än idag exakt hur gammalt tobaksbruket är. Det som är konstaterat är att mayakulturerna rökte tobak som förknippades med magiska och religiösa riter.
I Europa var spanjorerna de första cigarrtillverkarna. De första spanska cigarrerna tillverkades år 1676. Inte förrän 1814 började man tillverka cigarrer i Sverige, det var i Göteborg där den svenska tillverkningen startade. Den spanska tillverkningen sker än idag huvudsakligen på Kanarieöarna där tobak också odlas i stor skala.
Cigarren spreds från Spanien genom Europa till USA och attraherade presidenter, generaler, kungar och naturligtvis en del kvinnor. Faktum är att i början av 1900-talet rökte 4 av 5 nordamerikaner cigarr rökare.
Kuba var under en lång tid det naturliga och huvudsakliga landet för cigarrtillverkning. När handelsembargot från USA sattes in gjordes stora massutflyttningar av cigarr fabriker och odlingar till bland annat Dominikanska republiken, Honduras, och Mexiko.
Syftet var att kunna tillgodose det enorma amerikanska behovet av cigarrer. Att Kuba sedan 1600-talet varit det absolut största tillverkningslandet och att landets befolkning huvudsakligen levde av cigarrtillverkningen tog inte USA hänsyn till och handelsembargot medförde stor misär hos folket på den Karibiska ön.
Tiden har visat att den amerikanska attityden endast har straffat det redan fattiga folket och det politiska systemet som var målet har överlevt och delvis förstärkt sin makt med andra länders stöd och beundran.
I dag säljs över hälften av alla cigarrer i USA från Dominikanska republiken eftersom att de kubanska handgjorda mästerverken fortfarande är förbjudna. Internethandeln av kubanska original cigarrer är i USA en stor affär, det är inte tillåtet, men amerikanska cigarr rökare nöjer sig inte med de oftast maskintillverkade varianterna från andra länder. De kubanska mästerverken kommer alltid att vara de mest uppskattade cigarrerna i världen och de amerikanska cigarrökarna lyckas importera dem, trots förbuden.
Vill Du läsa mer om cigarrer? Under rubriken Reportage finner Du massor med information. Dessutom finns det ett flertal böcker som är underhållande och bra presenter. Klicka här!