Sök på Spanienkusten

      


Lär dig Spanska i Spanien
            

 

Saffran
Februari 23, 2019
+ 50 i Spanien
+ Boka Resa
+ Sista minuten
Allt om Spanien med Spanienkusten
Almeria
Andorra
Annonsering
Annonsmarknad - Gratisannonser
Bank Försäkring
Barcelona
Baskien - Euskadi
Bil i Spanien
Costa Azahar
Costa Blanca
Costa Brava
Costa Calida
Costa de la Luz - Gadix - Cadiz
Costa del Sol
Costa Dorada
Costa Tropical
Evenemang
Fakta om Spanien
Fastigheter
Fastigheter på Kanarieöarna
Festivaler
Flygtider
Företag i Spanien
Golf
Hem & livsstil
Historia
Hotell & logi
Husvagn / Husbil
Hyra bil Spanien
Hyra lägenhet
Hälsa & skönhet
Hästsport
Jul i Spanien
Kan du spela på online casino om du bor i Spanien? Självklart!
Kanarieöarna
Katalonien
Kontakt
Kultur
Köpa hus lägenhet bostad i Spanien
Leva i Spanien
Lär dig spanska
Madrid
Mallorca Menorca Ibiza
Mat, vin & cigarr
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Om cookies
Om oss
Portotabell
Påsk i Spanien
Reportage
Resor i Spanien
Sekretesspolicy
Spanien – en resa för spelglada
Sport & spel
Svenska Kyrkan i Spanien - Svenska Kyrkan Utomlands
Thailand
TV/Film/Internet
Utbildning
Valencia
Valutakurser
Vintersport
Väder i Spanien - Vädret i Spanien
Allt om Spanien med Spanienkusten 

 

 

Saffran

 

Saffran är en exotisk krydda som inte är ovanlig i det spanska köket, tänk tex. på spansk paella, den vackra gula färgen och risets säregna smak kommer från fisk, skaldjur och just saffran! Utan saffran skulle det vara helt omöjligt att ge spansk paella den rätta smaken.

 

  

 

I Sverige förknippar man oftast saffran med julen, lussebullar, saffransbröd och julbak. Då är det sött vetebröd man har i tankarna men i resten av världen är saffran en krydda som oftast används vid matlagning som en del av recept där ris, kött eller fisk är de huvudsakliga ingredienserna. Saffran används också till att färga textil.

 

I Spanien har ingen en tanke på att använda saffran till att baka kaffebröd, saffran  används däremot ofta i maträtter som tillagas med ris, fisk och till klassiska spanska skaldjursrecept.

 

Den dyrbara kryddan saffran är inget annat än de torkade märkena av krokusblomman vars botaniska namn är Crocus sativus. En krokusblomma har endast tre märken och till ett kilo saffran som säljs som krydda krävs det därför mellan 150 000 och 500 000 handplockade och utvalda märken. Inte att undra varför saffran oftast marknadsförs i små ynkliga paket om 0,5 gram!

 

Kilopris för saffran är något man inte ser ofta men det är inte så konstigt med tanke på vad de små förpackningarna man finner i snabbköpet kostar. Saken är att ett kilo saffran kan kosta långt över 30 000 kronor. I Spanien är saffran något billigare men likaså en dyr krydda. Spanien är landet som står för den största delen av saffransexporten i världen.

 

Saffran är enligt historiska skrifter en av de äldsta kryddorna som fortfarande används idag. Man kan finna uppgifter om saffran i det gamla testamentet, i egyptiska målningar, etc. I Indien och sydöstra Asien är den saffransgula färgen fortfarande djupt förknippad med religion. Den dyrbara guldgula saffransfärgen som liknar äkta guld representerar i många länder religion i sig.

 

Växten Crokus Sativus eller krokusblomman är en upp till 40 centimeter hög lökväxt som får nästan alla att tänka på påsk eller våren. De lilafärgade eller violetta blommorna har endast tre orange märken var. Dessa värdefulla märken måste handplockas för att inte skadas vilket är en av orsakerna till det höga priset.

 

”Smutsiga” varianter av saffran säljs billigt tex. i norra Thailand. Men då handlar det inte om ren saffran, saffransmärkena är då blandade med blad vilket gör att priset är en bråkdel av det man betalar för saffran i Sverige. Men kryddans intensitet är då också en bråkdel av det vi är vana vid när vi säger saffran. De ”smutsiga” varianterna av den värdefulla kryddan är absolut inte skadliga eller farliga.

 

Benämningen kommer från att det inte handlar om ren saffran, med andra ord rena saffransmärken. Det handlar helt enkelt om saffran av lägre kvalitet som är blandad med vanliga  krokusblad.

  

 

© Spanienkusten.com Senast uppdaterad: 2019-02-22