Svenskt trä i Spanien
Svenska produkter njuter av gott rykte i Spanien. ”Fabricado en Sùecia” eller ”Made in Sweden” står för design och kvalitet i spanska ögon.
Ett exempel är Ikea som i januari öppnar den första butiken i Andalusien efter stor framgång i norra delen av Spanien. Ikeas idé var att starta den första andalusiska filialen i Málaga, på Solkusten, men byråkratiska hinder drog ut på tiden och slutligen blir premiären i Sevilla.
Ett annat exempel visade det stora intresset för svenskt trä: Mässan Maderalia som hölls i Valencia i mitten av november. Hela mässan var ägnad åt trä i alla dess former: Möbler, golv, etc. Intresset för det levande materialet växer stort i hela Spanien och exportrådet satsar hårt på att främja försäljningen av svenska trä komponenter i södra Europa: Naturligtvis var exportrådet närvarande på den stora mässan i Valencia. På Maderalias 72 000 kvadratmeters yta ställde 1 119 företag ut sina produkter och tillställningen besöktes av 45 000 yrkesmän. De svenska utställarna väckte uppmärksamhet för varornas höga kvalitet tillsammans med personalens kännedom och erfarenhet om trävaror. Mikael Andersson eller ”Micke Ebanista” är etablerad på Costa del Sol sedan 15 år tillbaka.
Ebanista är inget efternamn i vanlig ordning: ”Ebanista” betyder finsnickare, möbelsnickare på spanska. Micke är kanske svensk från början men efter 15 år i Sydspanien anser han sig vara en sorts blandning av svensk och ”andaluz”: Sueluz är ordet han använder för att definiera sig själv. Den inhemska svenskan blandas till och från med helspanska uttryck: Micke är insatt i Spanien, mer än så, han är en del av Andalusien.
Enligt Mikael Andersson alias Micke Ebanista är ett av de stora problemen i Sydspanien bristen på duktiga installatörer, främst när det gäller golvläggare. Parkett- och tunnfanersgolv läggs allt oftare i trendiga miljöer men efter ett år eller så börjar defekterna att visa sig, defekter som har sitt ursprung i bristande kvalitet och i ett felaktigt hanterande. Spanienkustens samtal med Mikael sker i en bar där golvet klart visar vad som händer om fel företag lägger golven.
- De vet precis hur trä ska bearbetas och de är otroligt skickliga verkstadssnickare, de kan ta fram fantastiskt välgjorda produkter i trä, men bristen på tradition av trä som ett levande material i heminredning gör att de inte alltid installerar den färdiga produkten korrekt. Det gäller både golv, kök, möbler, etc.
- I andra fall ges inte lämpliga instruktioner till kunden om hur trä ska behandlas för att behålla sitt ursprungliga utseende, säger Mikael som aldrig har haft en enda reklamation på golven han har lagt i Andalusien, under sina femton år i branschen.
- Allt för ofta används vatten med rengöringsmedel på parketten som om det vore marmor eller sten som ska skuras, men vem vet hur trä ska behandlas om man inte får de rätta instruktionerna? Traditionen här säger att golv (stengolv) skuras på detta sätt och därav många problem.
Mikael Andersson sneglar lidande på parketten i baren där vi sitter, ungefär som om blicken satt klistrad vid det endast ett år gamla golvets redan ojämna yta. Han lider helt klart av att se synen: Synen som de flesta spanjorerna inte ens skulle lägga märke till, utom de som vet vad trägolv är och hur de verkligen skall se ut.
- Det är viktigt att materialen är förstklassiga, vilket bevisas av de svenska tillverkarnas framgång i Spanien, men lika viktigt är det att materialet läggs på rätt sätt. En av de stora svenska tillverkarna säljer 550 000 m2 parkett årligen i Spanien. Jag har lagt golv av olika svenska fabrikat men min nya favorit är svenska Tibro.
- Golven som Tibroflooring tillverkar är vad den spanska marknaden har väntat på i många år: Högsta kvalitet till rätt pris, och med svensk garanti. Tibro en nyhet som verkligen kan säljas och installeras med fullt förtroende och för mig är det viktigt att produkten vi använder håller vad den lovar: Jag som person utgör en garanti för att kunden blir nöjd med sitt köp. Med Tibros golv känner jag ett lugn att mina kunder blir det.
- Jag arbetar bara med svenskt trä, det garanterar kvaliteten men dessutom måste jag vara väldigt försiktig med personalen jag anlitar, ett kvalitetsgolv kan bli en katastrof om det inte behandlas som vad det är, trä: Ett levande material. Avslutar Micke Ebanista med en sista blick på den ojämna golvytan vi har framför oss.
Efter det dricker vi upp gott öl och vin som förgyllde konversationen, i spansk stil, och stegar över parketten, som om vi inte hade sett defekterna som vi har stirrat på i en timme.
Jag lider av klackarnas ljud mot golvet, tänk om det blir märken, samtidigt som jag försöker att smälta all den nya kunskapen om trä: 15 mm, slipbart, laminat, 9 mm, ek, tunnfaner, ………………………………………..
Man lär sig mycket av att prata med Solkustens mest kunniga svenska finsnickare: Micke Ebanista!
|