Skärgårdsstiftelsen och SOS Alarm i samarbete
Inför 2007 inledde Skärgårdsstiftelsen och SOS Alarm ett samarbete för att ytterligare höja säkerheten i skärgården. Som en del av detta sätts nu informationsskyltar upp ute på öarna på platser där det rör sig mycket folk. Skyltarna ska påminna om att olyckor faktiskt kan hända och att man ska se till att vara förberedd.
– Ute i skärgården är det A och O att hålla koll på var man befinner sig så att man kan uppge sin ungefärliga position. Självklart gäller det också att hålla sig uppdaterad om sjövädret och ha en laddad mobiltelefon med sig. Med skyltarna hoppas vi få folk att tänka efter före, säger Bertil Albertson, stabschef för SOS Alarm.
Skärgårdsstiftelsens och SOS Alarms samarbete innefattar bland annat att involvera stiftelsens 50 tillsynsmän, naturvårdare och skärgårdsbevakare i säkerhetsarbetet, och att göra gemensamma informationsinsatser till alla som vistas i skärgården.
– Skärgårdsstiftelsens inriktning stämmer väl med vårt uppdrag, att göra samhället tryggare. Stiftelsens tillsynsmän arbetar i skärgården året runt, och deras närvaro innebär en säkerhetsfaktor i sig, säger Bertil Albertson, stabschef för SOS Alarm.
Tusen utryckningar årligen
Stockholms skärgård är ett av Sveriges mest välbesökta naturområden och gästas varje år av uppemot miljonen besökare. Det leder till omkring tusen utryckningar årligen efter larm. Större delen av dessa sker med helikopter.
Självklart ska SOS Alarm inte larmas i onödan, men den som befinner sig i – eller ser något som uppfattas som en nödsituation – ska inte tveka att ringa 112.
– I skärgården kan du inte vänta på att någon annan ska larma. Genom att ringa 112 i ett tidigt skede kan du rädda både människor och egendom, säger Jan-Ola Öding, tillsynsman för Skärgårdsstiftelsen.
Skärgårdsstiftelsens och SOS Alarms tips för att undvika olyckor:
1. Var försiktig med elden! Släck grillar och brasor, respektera eldningsförbuden under vissa tider och i förbudsområdena. Se till att engångsgrillen verkligen är släckt innan den slängs i soptunnan. Kasta inte fimpar i skog och mark.
2. Lyssna på sjövädret! I en båt ute i skärgården är man utelämnad till vädrets makter. Det kan blåsa upp snabbt ute på havet och vindens riktning kan vända utan förvarning.
3. Överskatta inte din egen förmåga och din båts kapacitet! Varje år kapsejsar många båtar, inte minst segelbåtar, efter att ha varit ute i för hårt väder. Använd flytväst.
4. Navigera inte bara efter GPS! Där ser du inte övrig båttrafik. Ha dessutom alltid sjökort och kompass till hands, då elektronisk utrustning kan visa fel eller sluta fungera.
|