SOS Alarm tecknar ett nytt ambulansavtal med Stockholms läns landsting
Avtalet innebär flera nyheter, bland annat ökar sjukvårdskompetensen vid prioritering av ambulanshjälp till stockholmarna. Samtliga ambulanser och andra sjuktransportfordon i länet får också utrustning som gör dem synliga på SOS-operatörernas kartbilder.
Stockholms läns landsting har efter avslutad upphandling beslutat teckna avtal med SOS Alarm om prioriterings- och dirigeringstjänster för ambulanser och liggande persontransporter i länet. Avtalet avser ansvaret för att ambulansresurserna i Stockholms län disponeras effektivt så att det alltid finns en hög beredskap för akuta vårdärenden. Sammanlagt gäller avtalet cirka 55 ambulanser och 40 fordon för liggande transporter.
Avtalet innehåller flera viktiga nyheter i förhållande till det nuvarande:
* SOS Alarm får i uppdrag att utföra mer kvalificerade tjänster åt landstinget. Ett viktigt område är sjukvårdskompetens i samband med prioritering. Förstärkt sjukvårdskompetens ska öka precisionen i den prioritering som måste göras vid de hundratals ambulansuppdrag som dagligen genomförs i Stockholms län. Det innebär bl.a.att SOS Alarm kommer att anställa fler sjuksköterskor.
* SOS Alarm får en utökad roll i förhållande till landstingets krisberedskap.
* SOS Alarm skall se till att samtliga ambulanser och sjuktransportfordon förses med kommunikationsutrustning och utrustning för GPS-positionering.
SOS Alarms VD Sven-Runo Bergqvist vill lyfta fram den nivåhöjning som nu görs.
-Vi ser mycket positivt på att vi nu får förnyat förtroende från landstinget. Genom att vi nu tecknar avtal för en fyraårsperiod, med möjlighet till två års förlängning, skapas möjlighet till ett omfattande gemensamt utvecklingssamarbete.
- Genom avtalet gör Stockholms läns landsting en långsiktig satsning både för den akuta sjukvårdsservicen och för organisationen runt utlarmningen av ambulanser. Det innebär att SOS Alarms uppdrag blir mer omfattande och också att avtalsvärdet ökar med ca 25 % till 43 milj kr per år.
Det nya avtalet träder i kraft den 2 november 2007. Uppdraget omfattar för närvarande cirka 200 000 ambulansuppdrag i länet årligen, varav ungefär en fjärdedel är akutfall med prioritet 1, dvs uppdrag med ”blåljus”. Tjänsten kommer att utföras av SOS Alarm i Stockholm som är den största av de 18 SOS-centralerna i Sverige.
SOS Alarm ägs av staten, landstingen och kommunerna tillsammans. Företaget svarar för nödnumret 112, d v s samhällets alarmering av ambulans, räddningstjänst och polis men har även andra typer av larm och servicetjänster som t ex brandlarm |