SEB:s Kronsyn: Svagare krona trots Riksbankens spårväxling
Räntan spelar en fortsatt central roll för kronans utveckling. Nästa vecka väntas Riksbanken växla spår och ta sikte på sin nya räntetopp 4,25 procent. Men räntepolitiken förblir försiktig, i såväl absoluta termer som jämfört med omvärlden. Samtidigt ökar resursutnyttjandet i svensk och global ekonomi och inflationsförväntningarna kryper uppåt. Detta är negativt för kronan och en av anledningarna till att SEB - till skillnad mot marknaden - tror att kronan kommer att försvagas under sommaren.
SEB:s senaste enkät till de största aktörerna på valutamarknaden bekräftar kronans starka ränteberoende. En majoritet bedömer att Riksbankens räntebana ökar risken för överhettning i ekonomin och även att de två nya ledamöterna i direktionen förskjuter röstjämvikten åt det mjukare hållet.
- Riksbankens nya policy att i princip inte kommentera politiken mellan räntemötena kommer i denna situation att befästa intrycket av svensk lågräntepolitik under sommaren, det blir helt enkelt nyhetstorka, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB. Samtidigt befinner vi oss i ett läge där andra centralbanker verkar ompröva sin politik och bli lite tuffare, säger Bergqvist.
Kronan är välförsedd med muskelstarka fundamenta. Tillväxten är stark, budget- och bytesbalansöverskotten är stora och kronans plats i Europa, utanför eurozonen, ger globala portföljförvaltare aptit på svenska tillgångar. Regeringen Reinfeldt får också ett mycket högt betyg av valutamarknaden för sin ekonomiska politik. Men SEB drar ändå slutsatsen att svenska företag i rådande miljö föredrar att öka sina tillgångar i utlandet och att det är först i orostider som pengarna kommer tillbaka.
- Vi har fått ytterligare en bekräftelse på den positiva konjunktursynen, exportutsikterna för USA och EMU har förbättrats rejält under våren, säger Disa Hammar, medförfattare till Kronsyn. Visserligen verkar börsoron förra veckan ha satt lite avtryck på riskvilligheten, men den stora bilden förblir ändå klart positiv, säger Hammar.
SEB är en nordeuropeisk finansiell koncern för 400 000 företag, institutioner och 5 miljoner privatkunder. SEB har lokal närvaro i Norden, Baltikum, Tyskland, Polen, Ukraina och Ryssland, och har genom sitt internationella nätverk global närvaro i ytterligare tio länder. Den 31 december 2006 uppgick koncernens balansomslutning till 1 934 miljarder kronor och förvaltat kapital till 1 262 miljarder kronor. Koncernen har cirka 20 000 anställda. Läs mer om SEB på www.sebgroup.com. |