SEB:s Finanschefsindex: Överraskande stark framtidsoptimism
Sveriges finanschefer har under de senaste tre månaderna upplevt en ytterligare förbättring i affärsklimatet. Det egna företagets finansiella ställning bedöms som fortsatt mycket stark och tillgången på krediter verkar vara nästan extremt generös.
Finanschefernas lägesbeskrivning bådar gott för tillväxt och börsutveckling, men den omges av oro för stigande råvarukostnader, brist på kvalificerad arbetskraft och högre löner. Företagen aviserar inga större generella prishöjningar, men Riksbanken har anledning att hålla ett öga på produktiviteten. SEB:s Finanschefsindex för maj får värdet 65 (oförändrat från februari), och därmed klart över den neutrala nivån 50.
SEB:s finanschefsenkät, riktad till Sveriges drygt 50 största företag, avslöjar ett ökat intresse för strategiska (icke-finansiella) investeringar framför allt i utlandet, men också i Sverige. Det är idag något fler företag som ska nyanställa än för tre månader sedan, men även här verkar expansionen ske företrädesvis utomlands.
- Företagen tycks ha slagit in på en något mer expansiv tillväxtväg. Visst, många företag vill ge skuldamorteringar fortsatt hög prioritet, men intresset för investeringar verkar öka, säger Louis Landeman, chefstrateg på SEB, som tillsammans med Hanna Holmberg sammanställt analysrapporten.
- Det är nu fler finanschefer som tror på vinstökningar 2007 genom volymtillväxt och färre som pratar om att sänka sina kostnader. Detta indikerar att företagen nu trycker lite hårdare på gasen, säger Louis Landeman.
Enkäten visar att de största orosmolnen för det egna företaget är råvarukostnader, bristen på kvalificerad arbetskraft och stigande lönekostnader.
- Oron för ett ökat kostnadstryck, som uppenbarligen inte ska kompenseras genom prishöjningar, och finanschefernas förväntningar om en starkare krona och stigande räntor, sätter bara marginella avtryck på framtidstron, säger Hanna Holmberg. Framtidsoptimismen är överraskande stark. |