Sveriges regering kan bli klimatvänlig: Minska tilldelningen till svensk industri
Sverige — Idag kom FN:s klimatpanel IPCC: s fjärde rapport som visar hur stora effekterna kan bli av klimatförändringarna om inte tillräckligt görs för att hejda dem. Om inte ytterligare miljontals människor ska drabbas hårt av klimatförändringarna måste i-länderna minska sina utsläpp av växthusgaser radikalt.
Sveriges regering gör i det avseendet långt ifrån tillräckligt. Övertilldelningen av utsläppsrätter till svensk industri fortsätter. Men än är det inte för sent att skärpa tilldelningen inför nästa period så att industrin får incitament att göra de nödvändiga energieffektiviseringarna.
- I ljuset av IPCC:s senaste rapport är det anmärkningsvärt hur långt den svenska regeringen är ifrån att ta sitt ansvar för Sveriges bidrag till växthuseffekten. Med all kunskap som finns om hur hårt klimatförändringarna slår, är det förvånande att Sveriges regering inte försöker styra in svensk industri på en mer klimatvänlig väg, säger Martina Krüger på Greenpeace energi- och klimatkampanj.
När det visade sig att regeringen 2005 hade delat ut drygt 10 procent mer utsläppsrätter än vad den svenska industrin hade användning för, sa bland andra Naturvårdsverket att 2005 var ett undantagsår. Och tilldelningen för 2006 blev lika hög, trots protester från miljörörelsen.
Nu har Naturvårdsverket precis offentliggjort siffrorna för 2006. De nya siffrorna visar att industrin återigen fick 10 procent mer utsläppsrätter än vad den i själva verket använde. Och det ser inte bättre ut med tilldelningen för de kommande åren. 2008-2012 får den svenska industrin årligen släppa ut något mer än under den förra perioden (2005-2007) och alltså långt mer per år än de släppte ut under de senaste två åren.
Greenpeace kräver därför att regeringen minskar tilldelningen av utsläppsrätter inför nästa period med minst 3 miljoner ton. Annars kommer industrin även i fortsättningen sakna incitament för att bli klimatvänliga.
- Regeringen Reinfeldt har ju på senaste tiden verkat få upp ögonen för klimathotet. Det vore därför en logisk konsekvens om den nu slutade gynna svensk industri på bekostnad av klimatet och istället agerade för att klimatförändringarna inte ska drabba fler än de redan gör, säger Martina Krüger på Greenpeace. |