Ny passhantering, nya säkrare pass och besvärligare att ansöka!
Under februari 2007 införs ny passhantering vid ambassaden i Madrid. Underlydande honorärkonsulat kan ta emot ansökan om ordinarie pass, extra pass och nationellt ID-kort endast tom den 31 mars 2007. Efter den 31 mars 2007 kan endast provisoriska pass sökas som tidigare även hos honorärkonsulaten.
Fotostation installeras för att fotografera alla som söker nya resehandlingar: Dina egna passfoton kan inte längre användas.
Biometriska pass
Vi lever i en värld där det blivit allt viktigare att våra resehandlingar – pass och nationella id-kort – är säkra. Som ett led i denna strävan använder polisen i Sverige fotostationer för att fotografera alla som söker nya resehandlingar. Dessa bilder ersätter de foton som de sökande tidigare hade med sig. Syftet är att säkra fotots kvalitet, men också att utesluta risken att en person använder sig av någon annans foto för att skaffa sig en resehandling på olaglig väg.
Svenska pass uppfyller EU:s normer
Sedan den 1 oktober 2005 utfärdas svenska resehandlingar som uppfyller de krav som finns i EU-förordningen om säkerhet och biometri i pass. Dessa pass och id-kort är försedda med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter och foto. Vid en gränskontroll kan passinnehavaren fotograferas och fotot jämföras med fotot i datachippet. Syftet är att säkra att personen på passfotot och den som använder passet är samma person.
Mer information om svenska pass och nationella id-kort finns på den svenska polisens webbplats:
www.polisen.se
Successivt införande på ambassader och konsulat 2007
Under 2007 är det dags för de svenska utlandsmyndigheterna – ambassader och konsulat [ej honorärkonsulat] – att införa fotostationer. Detta sker successivt under året och de sista myndigheterna kommer att få sina stationer i december 2007.
Elektronisk hantering
Samtidigt som en utlandsmyndighet börjar använda fotostationer får den också teknisk utrustning för att ta fram underlag till pass och id-kort. Ansökan skickas sedan elektroniskt till Sverige, för tillverkning av resehandling. Detta innebär bland annat kortare väntetid för sökanden.
Två personliga besök
Den nya hanteringen av resedokument innebär att den som söker ett nytt vanligt pass eller nationellt id-kort måste göra två personliga besök. Först för att lämna in ansökan, och sedan för att hämta det färdiga passet eller id-kortet. När man hämtar sitt pass och/eller id-kort kontrolleras chippet och personalen ser då till att resehandlingen lämnas ut till rätt person.
Honorärkonsulaten upphör att vara passmyndigheter
I takt med att utlandsmyndigheterna börjar använda fotostationer upphör honorärkonsulaten att vara passmyndigheter. Det innebär att de i fortsättningen inte längre kommer att kunna ta emot ansökningar om vanliga pass och nationella id-kort.
På ett honorärkonsulat arbetar inte någon utsänd personal från Utrikesdepartementet, utan arbetet sköts av en oavlönad honorärkonsul.
Övergångsregel för vissa honorärkonsulat
De honorärkonsulat som sedan tidigare lämnar ut pass och id-kort kan fortsätta med det fram till dess Sverige inför fingeravtryck i resehandlingen. I dessa fall kontrollerar den överordnade utlandsmyndigheten kvaliteten i det nya passet eller id-kortet innan handlingen skickas till honorärkonsulatet. Där gör personalen en legitimationskontroll när handlingen lämnas ut. Sverige planerar införa fingeravtryck i pass under år 2008.
Olika alternativ för svenskar i utlandet
Svenska medborgare, bosatta i utlandet, som behöver ett nytt pass eller id-kort kan ansöka om det på olika sätt:
– Snabbast och billigast är att ansöka under ett besök i Sverige. Man kan vända sig till vilken passmyndighet som helst och avgiften är för närvarande 400 kronor. Normalt kan man få det färdiga passet eller id-kortet efter en vecka. Det är också möjligt att hämta den färdiga resehandlingen på en ambassad eller konsulat, men då tar det längre tid och kostar mer.
– Man kan också lämna in sin ansökan på vilken svensk utlandsmyndighet som helst. Avgiften är för närvarande 500 kronor. Att få den färdiga resehandlingen tar mellan fyra till sex veckor, eftersom passen tillverkas i Sverige och sänds via kurirpost. Resehandlingen kan hämtas på en valfri passmyndighet – i Sverige eller utomlands.
Provisoriska pass utfärdas som tidigare
Hanteringen av provisoriska pass förändras inte. De utfärdas på samma sätt som tidigare. De resehandlingar som berörs av nyordningen är vanliga pass, extra pass och nationella id-kort.
Nödvändiga handlingar vid ansökan
När man ansöker om pass eller nationellt id-kort måste man styrka sin identitet. Sökanden är också skyldig att styrka sitt svenska medborgarskap. Rådgör gärna med personalen på passmyndigheten i förväg.
Ansökan om pass i utlandet
Svenska pass utfärdas av polisen och trycks av AB Svenska Pass i Tumba. Passen har vinröda pärmar och är försedda med texten “Europeiska Unionen, Sverige, Pass”.
Svenska pass som utfärdas från 1 oktober 2005 är biometriska, det vill säga passhandlingen innehåller ett datachip med persondatasidans uppgifter och ett digitalt foto av passinnehavaren. Svenska ambassader och konsulat kommer efter hand att få den utrustning som behövs för att ta de digitala bilderna. Fram tills dess att denna är på plats kan vanliga färgfoton användas men svartvita foton ger bäst kvalitet.
Ansökan om pass lämnas in på närmaste ambassad/ konsulat. Den vidarebefordras därefter till Sverige där passet utställs. Passen lämnas sedan ut av ambassaden/konsulatet till passinnehavaren. Proceduren tar cirka fyra till sex veckor. |