Samlokalisering av räddningsorganisationer ökar krisberedskapen
- Vid större olyckor och kriser är närhet mellan samhällets olika räddningsorganisa-tioner viktig.
Tänkandet går därför nu allt mer i riktning mot samlokalisering av SOS Alarm, räddningstjänst, ambulanscentral, sjukvårdsrådgivning och även polis. Det sa Sven-Runo Bergqvist, VD i SOS Alarm, vid invigningen av den nya SOS-centralen i Jönköping på torsdagen.
Den nya SOS-centralen i Jönköping är utformad för att kunna inrymma även staber för den kommunala räddningstjänsten, länspolismyndigheten, länsstyrelsen och landstinget. Det finns ett utvecklat förebyggande samarbete men nu får man också bättre möjlighet att samlas vid större händelser. SOS-centralen kan snabbt förändras för olika behov och lokalerna kan kopplas samman för att skapa en gemensam lägesbild.
- Samlokaliseringen i Jönköping är en förebild för hur krissituationer ska kunna hanteras i framtiden, menade Sven-Runo Bergvist. Inte minst stora händelser som Stormen Gudrun har visat att det behövs en gemensam plats för att mobilisera krafterna i ett län.
SOS Alarm samverkar ständigt med den kommunala räddningstjänsten kring nödnumret 112. Det ökade räddningstjänstsamarbetet mellan kommunerna ökar behovet av löpande utveckla samverkan och metoder vid utalarmeringen. Den nya tekniken rymmer stora möjligheter som kan utnyttjas för att möta samhällets behov av snabb utalarmering.
- Räddningstjänsten och SOS Alarm genomför nu över hela landet lokala utvecklingsprogram. Detta för att ta vara på de möjligheter som den nya tekniken ger och för att få enhetliga rutiner. Även små tidsvinster kan rädda liv och stora ekonomiska värden.
Samarbetet i Jönköpings län är ett exempel på hur samarbetet mellan räddningstjänsten och SOS Alarm har kommit långt. Exempel på detta är att s k förlarm går omedelbart när något hänt för att snabbt höja beredskapen. Genom länssamarbetet inom ”Räddsam F” finns en samlad syn på hur förhållandet mellan larm och ledning ska utvecklas. |