Hur fungerar dubbelbeskattningsavtalet mellan Spanien och Sverige?
Skatteavtalet mellan Spanien och Sverige föreskriver att utbetalningar enligt socialförsäkringslagstiftningen och utbetalningar på grund av pensionsförsäkring som betalas från Sverige till mottagare med hemvist i Spanien får beskattas i Sverige.
Om mottagaren är begränsat skattskyldig i Sverige sker beskattning enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta - SINK. Skatteuttaget är 25 % av betalningens belopp. Även Spanien som hemviststat har rätt enligt avtalet att beskatta sådana betalningar. Den dubbelbeskattning som uppkommer undanröjs genom avräkning av den spanska skatten från den svenska skatten.
Det vanliga sättet att undanröja denna dubbelbeskattning vore att Spanien som hemviststat medger avräkning av den svenska skatten mot spansk skatt. Det hade då varit tillräckligt om den skattskyldige hade betalat in eventuell mellanskillnad mellan den svenska och spanska skatten till spanska skattemyndigheter. Den skattskyldige hade då inte under någon tid behövt ligga ute med skatten.
Tyvärr var detta en ordning som Spanien vid förhandlingarna om skatteavtalet inte accepterade. Spanien insisterade på att få den primära beskattningsrätten till denna typ av betalningar. Som en eftergift gick Sverige med på att medge avräkning av den spanska skatten mot svensk skatt (så kallad omvänd avräkning). Problemet med denna ordning är att den spanska skatten är okänd då den svenska skatten dras, det vill säga vid utbetalningen. Svensk skatt återbetalas så snart den skattskyldige till Skatteverket redovisat hur stor spansk skatt som erlagts på betalningen. Problemet är naturligtvis att man därför tvingas ligga ute med skatt i två länder under en tid.
|