Måttligt solande minskar cancerrisk
Att sol på blek hud ökar risken för cancer vet vi alla. Nu när vårsolen värmer igen är ämnet aktuellt igen och inte minst för dem som planerar semester i Spanien, Thailand eller andra länder där sol och bad är populärt.
Världshälsoorganisationen WHO säger att statistiken visar att Sverige ligger i världstopp tillsammans med Norge när det gäller svår hudcancer, eller som det heter vetenskapligt: malignt melanom, samt många andra former av hudcancer.
Årligen drabbas omkring 1 600 svenskar av någon form av hudcancer som oftast orsakas av solen om man inte är medveten om riskerna och hanterar solljuset på rätt sätt.
Solen är en viktig källa för vår hälsa och välmående men det är inte lika med att steka sig i stark sol utan att skydda huden och ögonen. Många förväxlar koncepten och tror att man måste bli röd och få sveda för att bli solbränd och brun. Ofta tror många att en hög solskyddsfaktor betyder att man aldrig kommer att bli brun men det är helt fel: Det man inte blir är bränd och röd men med en hög solskyddsfaktor får huden får en allt mörkare färg dag för dag utan irritationer och skador och barnen får ett naturligt skydd mot solens skadliga biverkningar samtidigt som de får nytta av solens positiva konsekvenser!
Saken är att huden reagerar snabbt på olika situationer. Färgen man får på en eller två dagar utan solskydd är inget annat än irritationer som gör att huden blir mer eller mindre röd / brun och sedan ofta torkar ut och fjällar. En annan sak är när huden får den ”riktiga” solbrännan. Då har kroppen vant sig vid solljuset och laddat upp ett naturligt skydd mot solens skadliga strålning: Det handlar då om att huden får en mörkare färg som skyddar mot den starka solen och vi blir bruna utan att bli brända!
|