Ökad rörlighet med nya lagar
Från och med den 30 april blir det enklare för EU/EES - medborgare att flytta till ett annat EU/EES-land.
Även personer som endast har uppehållstillstånd i ett EU-land kommer att få större möjligheter att flytta inom EU. Dessa förändringar beror på nya gemensamma regler inom EU.
Medborgare i ett EU/EES-land och deras familjemedlemmar kommer från den 30 april inte längre behöva söka uppehållstillstånd när de vill stanna längre än tre månader i Sverige. I kraft av sitt medborgarskap har de rätt att vistas i Sverige ändå, så kallad uppehållsrätt, om de till exempel arbetar, driver företag eller studerar här.
Registrering och uppehållskort
EU/EES - medborgare ska i fortsättningen registrera sig hos Migrationsverket om de vill vara här en längre tid. Efter fem år kan de få permanent uppehållsrätt i Sverige. Familjemedlemmar som själva inte är EU/EES-medborgare ska ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket. Uppehållskortet gäller så länge en person är bosatt i Sverige och efter fem år kan han eller hon få permanent uppehållskort.
"Varaktigt bosatta"får särskild status
De som har haft uppehållstillstånd i ett EU-land i fem år utan avbrott, men inte är EU-medborgare, kan från den 30 april få status som "varaktigt bosatta". Det är Migrationsverket som handlägger en ansökan om att bli varaktigt bosatt i Sverige.
Som varaktigt bosatt får en person vissa rättigheter, som ökade möjligheter att flytta mellan EU-länderna för att till exempel arbeta eller studera. Denna persons familjemedlemmar har då rätt att följa med. De olika EU-länderna kan ha olika krav för att ge en person uppehållstillstånd som varaktigt bosatt.
I Storbritannien, Irland och Danmark kan man varken få status som varaktigt bosatt eller uppehållstillstånd som varaktigt bosatt i ett annat EU-land.
Fakta
Sverige är medlem i den Europeiska unionen, EU. Följande länder ingår också i EU: Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Genom EES-avtalet omfattas även medborgare i Island, Liechtenstein och Norge av den fria rörligheten inom EU. Även Schweiz omfattas av den fria rörligheten genom ett avtal med EU. Medborgare i Schweiz måste dock fortfarande ansöka om uppehållstillstånd för att stanna längre än tre månader i ett EU-land.
Källa: Migrationsverket
|